Samen Slim Deelnemers Werven: ledenwerving en ledenbinding

Back to Events
Event:
Samen Slim Deelnemers Werven: ledenwerving en ledenbinding
Start
8 februari 2022 19:30
Einde:
3 mei 2022 21:30
Geupdate:
24 november 2021

Cursus Ledenwerving 2022

Om de Oldenzaalse verenigingen te ondersteunen bij ledenwerving, maar ook ledenbehoud, organiseert de cultuurmakelaar in het nieuwe jaar het traject Samen Slim Deelnemers Werven (SSDW).

Dit traject bestaat uit 1 introductieworkshop (1 avond) en een (optioneel) vervolg middels de Cursus Samen Slim Deelnemers Werven (4 avonden á 2 uur). 

Ledenwerving en ledenbinding: traject Samen Slim Deelnemers Werven

Deze methodiek komt van het LKCA, waar de docent (de cultuurmakelaar) de training gevolgd heeft en gecertificeerd instructeur is. Waar “leden” staat kan ook “vrijwilligers” gelezen worden. Met wat breder interpreteren is deze workshop daarom ook in te zetten op het gebied van vrijwilligers.

“De manier waarop we onze vrije tijd besteden verandert. We maken andere keuzes, ook in kunst- en cultuurbeoefening. Minder mensen kiezen ervoor om zich langere tijd te binden aan een vereniging of een muziek- of dansschool bijvoorbeeld. Steeds meer verenigingen zien dan ook ledenaantallen teruglopen, en lesaanbieders merken dat leerlingen meer ‘zappen’ in het aanbod.
Uit onderzoek blijkt dat het aandeel Nederlanders dat kunstzinnig of creatief bezig is in de vrije tijd wel gelijkt blijft. Maar de manier waarop zij deze hobby’s beoefenen verandert. Dat vraagt van jullie als aanbieders dat jullie daarop inspelen. ‘Succesvol werven van deelnemers begint dan ook bij het verkennen van behoeften.’ “

Hoe de sessies gegeven word hangt af van de op dat moment geldende corona maatregelen (met voorkeur voor fysiek indien mogelijk), en is door culturele groepen gratis te volgen.

 

Samen Slim Deelnemers Werven – introductieworkshop

Duurt ongeveer 2 uur en wordt gegeven op één avond.

Voorwaarde voor het volgen van de introductieworkshop:

 • Je volgt de workshop met minimaal 2 en maximaal 5 mensen per vereniging.
  Zo zorg je ervoor dat de kennis direct breder in de organisatie ligt. Ook kan je zo na de workshop beter binnen de vereniging bespreken of jullie de cursus willen volgen.
 • Per organisatie vul je 1 aanmeldformulier in.
  In het formulier geef je aan welke mensen van jullie organisatie de workshop gaan volgen, inclusief de mailadressen.

De inhoud is specifiek gericht op culturele verenigingen. De organisatie is in handen van de Cultuurmakelaar.

Samen Slim Deelnemers Werven – Cursus

Deze cursus is een vervolg op de introductieworkshop, duurt 4 avonden a 2 uur. Tussen de cursusavonden zit telkens een paar weken om het huiswerk te maken en toe te passen.

Voorwaarde voor het volgen van de cursus:

 • Je volgt de workshop met minimaal 2 en maximaal 5 mensen per vereniging.
  Zo zorg je ervoor dat de kennis direct breder in de organisatie ligt. Ook kan je zo na de workshop beter binnen de vereniging bespreken of jullie de cursus willen volgen.
 • Per organisatie vul je 1 aanmeldformulier in.
  In het formulier geef je aan welke mensen van jullie organisatie de workshop gaan volgen, inclusief de mailadressen.

Achtergrondcijfers

Lichte stijging beoefenaars amateurkunst

Ten tijde van de coronapandemie beoefende 43% van de Nederlandse bevolking van zes jaar en ouder in de vrije tijd een of meer kunstzinnige of creatieve activiteiten. Dat is iets meer dan in 2017 toen het aandeel beoefenaars op 40% van de Nederlandse bevolking lag, en ook meer dan in 2015 en 2013 toen het aandeel 41% bedroeg. Met name het aandeel beoefenaars van kunstzinnige fotografie/film, creatief schrijven en in mindere mate beeldende activiteiten ligt hoger.

Meer alleen, minder samen

Het aandeel beoefenaars dat samen met anderen kunstzinnig of creatief actief is lag gedurende de coronapandemie veel lager dan in 2017. Dit had consequenties voor het aantal beoefenaars dat actief is in amateurkunstgroepen. Dit aandeel lag in 2021 met 30% veel lager dan in 2017 toen nog 41% lid was van of deelnam aan een amateurkunstgroep. Met name het aandeel dat deelneemt aan informele groepen lag veel lager, maar ook het percentage dat lid is van een vereniging daalde.

BRON: Monitor Amateurkunst 2021, zie https://www.lkca.nl/publicatie/monitor-amateurkunst-2021/ (dd 24-11-2021)

 

AANMELDFORMULIER VOLGT NOG

Meer info kan via mail gevraagd worden; quinta@cultuurmakelaar-oldenzaal.nl.

Over de docent

Cultuurmakelaar Quinta Clason

De introductieworkshop wordt gegeven door Quinta Clason, cultuurmakelaar in Oldenzaal en Enschede. Hier is zij contactpersoon voor verenigingen: algemene vragen, contacten met professionele instellingen, welzijn, etc. Daarnaast is ze aanspreekpunt voor iedereen met vragen over het culturele veld van de stad. In 2021 heeft zij bij het LKCA de training Samen Slim Deelnemers Werven gevolgd, waardoor zij nu gecertificeerd trainer is.

De introductieworkshop én de daarop volgende (optionele) cursus van 3 avonden heeft zij ook bijgewoond in Enschede, evenals de intro workshop begeleid voor verenigingen uit Almelo, Tubbergen, Oldenzaal en Enschede.

Reacties waren enthousiast: “Ik kijk nu heel anders naar dit onderwerp” en “Deze training geeft echt handen en voeten aan hoe we dit nu kunnen aanpakken”.