Crowdfunding

Crowdfunding is een alternatieve wijze om een project te financieren.
Om een project te financieren gaan ondernemers in de meeste gevallen naar de bank om een kredietaanvraag te doen en zo startkapitaal te verkrijgen.

Crowdfunding verloopt echter zonder financiële intermediairs, maar zorgt voor direct contact tussen investeerders en ondernemers.

Crowdfunding gaat in principe als volgt:

 • Een ondernemer wil een project starten, maar heeft onvoldoende startkapitaal.
 • Om dit kapitaal te verwerven biedt hij of zij het project aan op een platform op internet en vermeldt het benodigde bedrag erbij.
 • Op deze manier kan iedereen via deze website investeren in het project.

Het idee erachter is dat veel particulieren een klein bedrag investeren, en dat deze kleine investeringen bij elkaar het project volledig financieren. (bron: Wikipedia)

 

Andere interessante websites:

Nb: dit overzicht is (nooit) volledig door alle doorlopende wijzigingen en ontwikkelingen op dit en andere gebieden. Met een eigen stukje Google-werk kom je ook al een heel eind.

En op het moment dat je met crowdfunding aan de slag wil, en je zoekt iemand die je hierbij goed kan helpen; laat het me weten, ik ken mensen die hier professionals in zijn en je van alle antwoorden kunnen voorzien!

Websites:

 • Voor de Kunst

  Voordekunst is een open platform voor crowdfunding in de creatieve sector. Hier kunnen kunst-, cultuur-, creatie- en erfgoedprojecten op zoek naar financiering zich kunnen aanbieden aan publiek. Om een project uit te kunnen voeren, is 100% het financieringsdoel.

 • Move Your Crowd

  Move Your Crowd helpt ondernemende mensen dromen om te zetten in realiteit. Wie kent er geen mensen, die nog graag eens een boek willen schrijven, een eigen bedrijf willen oprichten of een wereldreis willen maken? Iedereen toch! Move Your Crowd begeleid bij het verkrijgen van de financiering en zet je eigen (Twentse) netwerk in beweging.

 • Douw & Koren

  Douw & Koren begeleiden organisaties bij het realiseren van hun crowdfunding ambities (zoals onderzoek, strategie ontwikkeling en het maken van campagnes). Ze doen dit door het combineren van creativiteit met ervaring en expertise op het gebied van crowdfunding.

 • Zakelijklenen.nl

  Meer weten over crowdfunding?

  Op deze website staat meer informatie, op een duidelijke manier onder elkaar gezet.