Leden werven: hoe bereik ik jongeren

Back to Events
Event:
Leden werven: hoe bereik ik jongeren
Start
24 maart 2021 19:00
Einde:
24 maart 2021 20:30
Geupdate:
17 maart 2021
Actief na School

Het is een vraag waar vrijwel alle verenigingen mee bezig zijn, corona heeft de urgentie alleen maar vergroot: het ledenbestand. Bij voorkeur is dit bestand groot en divers. Corona heeft meer de nadruk verschoven naar het behouden van huidige leden. Toch moet er ook gekeken worden naar de toekomst, en gelijk daarmee het werven van jongere leden. Het bereiken en bedienen van de jongeren (hier met name 12 tm 18 jarigen bedoeld) is lastig.

Lid worden vs projectmatig werken

Het lid worden (en blijven) van een vereniging wordt door jongeren steeds minder gedaan; de voorkeur gaat uit naar losse of projectmatige activiteiten. Dit is een trend die al jaren gaande is, en ook duidelijk zichtbaar binnen trends in vrijwilligerswerk: hier gaat steeds meer de voorkeur uit naar vrijwilligerswerk voor projecten, zoals even een kantinedienst overnemen van een vriendin, kaarten controleren op een festival of muntverkoop bij de Boeskool is Lös.

Vanuit ons culturele aanbod is het dus zaak daarop te anticiperen. Denk hierbij aan een strippenkaart, aaneen projectgroep dat samen naar een activiteit toewerkt; bijv. een musical, concert of dansvoorstelling.

Activiteiten waar de jongeren al zijn

Vanuit mijn rol als Cultuurmakelaar ben ik daarom als adviseur betrokken bij Actief na School. Een project óp de Oldenzaalse middelbare scholen (de plek waar jongeren al zijn), waar buiten schooltijd activiteiten aangeboden worden: sportieve en creatieve, culturele workshops, trainingen en andere toffe activiteiten. De jongeren kiezen zelf welk aanbod aansluit bij hun wensen. Direct een mooie test of je product aansluit bij de wensen van de doelgroep.

Hiervoor zoeken we nog culturele aanbieders die aanbod hebben, gericht op deze doelgroep (jongeren 12-18 jaar).

Infosessie

Wil je hier meer over weten? Kom dan naar de online infosessie op donderdag 24 maart om 19:00-20:30.

Aanmelden kan via Anes Kadic a.kadic@impuls-oldenzaal.nl of Luuc Rickhoff l.rickhoff@impuls-oldenzaal.nl.

De officiële uitnodiging vind je hier.