Partners gezocht voor invulling ‘Twents Zilver’

Back to Events
Event:
Partners gezocht voor invulling ‘Twents Zilver’
Start
15 mei 2019 16:00
Einde:
15 mei 2019 17:30
Geupdate:
11 april 2019
Plek:
Breedwijs
Adres:
Helmichstraat 43b, Oldenzaal, Netherlands

Meer sociale kracht en zinvolle dagen door cultuurparticipatie voor ouderen: dat is het doel van het programma ‘Twents Zilver’. Gemeente Oldenzaal heeft een convenant getekend met het landelijke Fonds voor Cultuurparticipatie en kan daardoor rekenen op een subsidie uit het fonds van € 40.000,-. Kaliber Kunstenschool is de trekker van het project, maar Kaliber en de gemeente zijn op zoek naar meer partners.

Daarom wordt er een informatiebijeenkomst gehouden op

woensdag 15 mei a.s. van 16:00 tot 17:30 uur in Breedwijs (Helmichstraat 43b),

en op vrijdag 7 juni om 15-16.30 uur in restaurant De Brink, De Posten Enschede.

Cultuuraanbieders, vrijwilligers en medewerkers vanuit zorg en welzijn kunnen zich op deze avond laten informeren over het project én bekijken of zij iets kunnen bijdragen.

Documenten:

Over het project:

Twents Zilver

Meedoen aan kunst en culturele activiteiten hoort bij het leven. Of je nu zelf aan de slag gaat op een kunstzinnige manier of geniet van een voorstelling of andere uiting. Voor senioren is dat niet altijd meer vanzelfsprekend. Daarom gaat in Oldenzaal en Enschede het project Twents Zilver van start.

Minder pillen, meer muziek

Actieve kunstbeoefening blijkt een middel bij uitstek is om gezonder en gelukkiger oud te worden. Dit zeggen steeds meer onderzoekers. Samen creëren geeft de kracht van plezier, houdt je brein lenig, verbreedt je horizon, brengt nieuwe ontmoetingen en geeft zin in en aan de dag. Dé reden voor de gemeenten Oldenzaal en Enschede en vijf landelijke fondsen om hierin te investeren. Ook omdat via kunst mooie verbindingen tussen verschillende generaties kunnen ontstaan die de inclusieve samenleving dichterbij brengt. Twents Zilver is echt een project dat we samen vorm gaan geven!

 

We zoeken: Kwiekmakers en Ambassadeurs

Met Twents Zilver gaan we verschillende krachten uit de regio bundelen. Zo zijn we op zoek naar mensen die Kwiekmaker en ambassadeur willen zijn.

Kwiekmakers zetten hun talent in om te luisteren naar het verhaal van ouderen in de buurt, hun verhaal op een kunstzinnige manier te vertalen. Een stuk reflectie te brengen waardoor zij zien dat zij ertoe doen!
Dat ook zij iets te brengen hebben wat zij kunnen delen met geïnteresseerden om hen heen. Ambassadeurs hebben een belangrijke rol om ouderen deelnemer te maken van Twents Zilver. Zij kennen de buurt en weten wie enorm blij zou kunnen worden van echte aandacht en hulp nodig hebben om weer aan te haken.

 

Wie kunnen Kwiekmaker worden?
Ben je kunstprofessional of professionele amateur? Ben je zorg- en of welzijnsmedewerker of vrijwilliger en heb je affiniteit met kunst? Ben je creatief therapeut of muziektherapeut? Ben je kunst/zorg/welzijns-student en wil je graag bijdragen aan positieve gezondheid van ouderen? Dan ben je van harte welkom om je aan te melden als Kwiekmaker.-in-spé.

Kwiekmakers-in-spé kunnen meedoen aan de speciale Twents Zilver-training voor Kwiekmakers van Tessa Kortenbach en van deskundigen op het gebied van positieve gezondheid, omgaan met dementie en eenzaamheid. Kwiekmakers lopen tijdens hun opleiding ook stage, zodat zij hun eigen ‘aanpak’  eerst een aantal keer kunnen oefenen. Op de startbijeenkomst vertellen wij hier alles over. Ben je eenmaal gecertificeerd dan zorgt Fit-ART voor de match met een oudere uit de buurt. De eerste training voor Kwiekmakers start in september 2019.

 

Wie kunnen ambassadeur worden?

Wij zoeken voor de functie van ambassadeur mensen uit Oldenzaal en Enschede-Zuid die de wijk goed kennen en weten bij wie we goed kunnen doen en die vervolgens betrokken willen zijn bij het contact leggen en het proces dat volgt.
Als ambassadeur ben je eerst zelf ‘proefkonijn’ van de Kwiekmakers zodat je aan den lijve ondervindt wat een Kwiekmaker voor je kan betekenen. Dat maakt ook dat je precies kunt overbrengen, wat het je brengt. Doordat je als ambassadeur nauw betrokken wordt bij allerlei activiteiten in het project, kun je dat steeds beter.  Is dit de rol die jou past? Kom dan naar een van onze startbijeenkomsten.

 

Start-bijeenkomsten:

15 mei om 16-7.30 uur in wijkgebouw Breedwijs, Oldenzaal
7 juni om 15-16.30 uur in restaurant De Brink, De Posten Enschede

 

Heb je de informatiebijeenkomst gemist, stuur dan even een mailtje naar altijd@fitart.nl of bel met Anita Kunst 06-13406842 of Tineke Posthumus 06-28578131.

 

Fit-ART – in de persoon van Anita Kunst en Tineke Posthumus – werkt als projectleider van Twents Zilver, Kwiek met Kunst nauw samen met Kaliber Kunstenschool, de gemeenten Oldenzaal en Enschede, zorginstellingen St. Maarten, Zorgfederatie Oldenzaal, De Posten en welzijnsinstelling Impuls.