Samen Slim Deelnemers Werven – introductieworkshop ledenwerving en -binding

Back to Events
Event:
Samen Slim Deelnemers Werven – introductieworkshop ledenwerving en -binding
Start
29 maart 2022 19:30
Einde:
29 maart 2022 21:30
Geupdate:
2 maart 2022

Inhoud

Deze introductieworkshop helpt je de veranderingen voor jouw vereniging, organisatie of eigen praktijk in kaart te brengen. Het geeft een basis voor een verfrissende kijk op het werven van deelnemers.

Er staat geen succesvolle wervingsactiviteit centraal, het heeft tot doel dat het cultuuraanbod van de organisaties voorziet in de veranderende vraag van de deelnemer.

Voordat we kijken naar succesvolle promotie, starten we vanuit de vraag hoe je aanbod aan kan sluiten op de wensen van je deelnemers.

De workshop wordt gegeven door Cultuurmakelaar Quinta Clason en is een korte introductie op het onderwerp ledenwerving en -binding. Voor verdieping kan aansluitend de cursus gevolgd worden. Zie voor meer info hierover de agenda.

 

Praktisch

De inhoud van de workshop is specifiek gericht op culturele verenigingen, en wordt georganiseerd door de Cultuurmakelaar.

De workshop duurt ongeveer 2 uur en wordt gegeven op één avond.

Voorwaarden deelname

Voorwaarde voor het volgen van de cursus:

  • Je volgt de cursus met minimaal 2 tot maximaal 4 mensen per vereniging.
    Zo zorg je ervoor dat de kennis direct breder in de organisatie ligt. Ook kan je zo na de workshop beter binnen de vereniging bespreken of jullie de cursus willen volgen.
  • Vanuit elke organisatie vul je 1 aanmeldformulier in.
    In het formulier geef je aan welke mensen van jullie organisatie de workshop gaan volgen.
    Per vereniging is er één contactpersoon.

 

Over de docent

De docent van de introductieworkshop is Quinta Clason, sinds ruim 9 jaar werkzaam als cultuurmakelaar in Oldenzaal en Enschede. Hier is ze contactpersoon voor verenigingen en helpt ze bij algemene vragen, contacten met professionele instellingen, welzijn, etc. Heb je dus vragen over het over het culturele veld van de stad? Benader Quinta en ze helpt je verder.

In 2021 heeft zij bij het LKCA de training Samen Slim Deelnemers Werven gevolgd, waardoor zij nu gecertificeerd trainer is. De introductieworkshop én de daarop volgende (optionele) cursus heeft zij met de lokale collega ook begeleid in Enschede, en bij de sessie voor verenigingen in Almelo, Tubbergen, Oldenzaal en Enschede.

 

Achtergrondcijfers

“Lichte stijging beoefenaars amateurkunst
Ten tijde van de coronapandemie beoefende 43% van de Nederlandse bevolking van zes jaar en ouder in de vrije tijd een of meer kunstzinnige of creatieve activiteiten. Dat is iets meer dan in 2017 toen het aandeel beoefenaars op 40% van de Nederlandse bevolking lag, en ook meer dan in 2015 en 2013 toen het aandeel 41% bedroeg. Met name het aandeel beoefenaars van kunstzinnige fotografie/film, creatief schrijven en in mindere mate beeldende activiteiten ligt hoger.
Meer alleen, minder samen
Het aandeel beoefenaars dat samen met anderen kunstzinnig of creatief actief is lag gedurende de coronapandemie veel lager dan in 2017. Dit had consequenties voor het aantal beoefenaars dat actief is in amateurkunstgroepen. Dit aandeel lag in 2021 met 30% veel lager dan in 2017 toen nog 41% lid was van of deelnam aan een amateurkunstgroep. Met name het aandeel dat deelneemt aan informele groepen lag veel lager, maar ook het percentage dat lid is van een vereniging daalde.”

BRON: Monitor Amateurkunst 2021, zie https://www.lkca.nl/publicatie/monitor-amateurkunst-2021/ (dd 24-11-2021)