Workshop WAK – Stilistisch filmen en regisseren voor een aftermovie

Back to Events
Event:
Workshop WAK – Stilistisch filmen en regisseren voor een aftermovie
Start
3 oktober 2020 13:00
Einde:
3 oktober 2020 16:00
Geupdate:
10 september 2020
workshop sfeerimpressie filmworkshop

Workshop za 3 oktober – Stilistisch filmen en regisseren voor een aftermovie

Op de zaterdagmiddag van 3 oktober geeft filmdocent, filmmaker en Audio Visueel-docent Masja de Roy van 13– 16 uur de workshop Stilistisch filmen en regisseren voor een aftermovie. Deze gratis workshop wordt georganiseerd door de Oldenzaalse cultuurmakelaar Clason.

De workshop staat open voor Oldenzaalse amateurfilmers, deelname kan na aanmelding (verplicht).

Inhoud workshop

Aan de hand van inspirerende voorbeelden legt filmdocent, filmmaker en AV-docent Masja de Roy uit hoe je de sfeer en de beleving van een evenement vertolkt in een impressiefilm, oftewel een aftermovie. We gaan dit doen door geplande improvisatie onder regie toe te passen, een schijnbare tegenstelling. Hiermee wordt bedoeld dat je volgens een vooraf bedachte creatieve stijl filmt, binnen de mogelijkheden en beperkingen die je tijdens het te filmen event te wachten staan. Dat vraagt om verkenning vooraf en regie tijdens het filmen.

Welke camera-opstellingen zijn er mogelijk zonder het publiek te hinderen? Hoe kun je het publiek zodanig in beeld brengen, dat het volle bak lijkt ondanks de 1,5 meter afstand? Hoe instrueer je de muzikanten die je gaat filmen?

Samen gaan we de productie voorbereiden. We denken na over de sfeer die we willen neerzetten en de boodschap die we willen vertellen in de eindmontage. Deze zijn bepalend voor de stijl van filmen en de soorten shots die we maken, zoals camerabewegingen, indringende close-ups en tactische publieks-shots. Ook leren we creatief omgaan met de lichtomstandigheden van verschillende locaties en krijgen oog voor sfeerbepalende taferelen.

Deze technieken worden tijdens de workshop geoefend, waarbij ook aandacht is voor de technische mogelijkheden van verschillende camera’s en de wijze waarop witbalans, belichting en compositie op elkaar kunnen worden afgestemd bij multi-camera opnames. Aan het eind van de workshop maken de deelnemers een draaiboek om in crews van 3 à 4 personen het evenement te gaan vastleggen.

Per crew zal een eindmontage worden opgeleverd. Het monteren is geen onderdeel van deze workshop.

Over de docent

Masja de Roy produceert korte documentaires en voorlichtingsfilms voor onderwijs, welzijn en overheidsinstellingen. Daarnaast heeft Masja de Minikronieken ontwikkeld, waarbij amateurfilmers levensverhalen van anderen vastleggen in korte films, met als doel verbinding en talentontwikkeling.

Meer info: www.minikronieken.nl

Datum, tijd en locatie

Zaterdag 3 oktober, 13- +/-16 uur.

Locatie: online, via Zoom.

Aanmelden

Deelname kan na aanmelding (verplicht) en is afhankelijk van de beschikbare plekken, aanmeldingen worden behandeld op volgorde van binnenkomst.

Aanmelden kan hier (gesloten).

Doelgroep workshop en RIVM-richtlijnen

De workshop is gratis toegankelijk voor alle Oldenzaalse verenigingen; sportclubs, culturele groepen, welzijnsorganisaties en andere clubs zoals bijvoorbeeld IVN of scouting.

Ze worden online aangeboden, via Zoom.